Hardlopen in hartslagzones

Hartslagzone 1 — Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 50 en 60% van de maximale hartslag. Om deze hartslagen te bereiken zullen we toch al een minimale inspanning moeten doen zoals wandelen, licht joggen…. Met een hartslag in deze zone zal het lichaam een minimum aan vet verbranden, hetgeen we een aerobe inspanning noemen.

Hartslagzone 2 — Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 60 en 70% van de maximale hartslag. Wanneer je hart deze frequentie bereikt dan ben je wel al een duidelijke inspanning aan het leveren. Deze inspanning is nog niet al te vermoeiend, maar toch wordt de ademhaling al iets korter. In deze fase moet je nog steeds in staat zijn om zonder problemen een gesprek te voeren. Je zit nog steeds in de aerobe fase en je verbrandt al wat meer vet, de productie van melkzuur is nog niet heel hoog zodanig dat die nog niet opgestapeld wordt in de spieren en je er geen hinder van zal ondervinden.

Hartslagzone 3 — Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 70 en 80% van de maximale hartslag. Met deze hartfrequenties oefen je wel als een duidelijk zwaardere inspanning uit, met een duidelijk hoorbare ademhaling. Een gesprek voeren zal moeilijk of onmogelijk worden in deze omstandigheden. In deze zone, nog steeds een aerobe zone, zal je meer suikers en koolhydraten verbruiken. De melkzuurproductie neemt iets toe maar zal je nog niet hinderen bij de beweging. Trainen in deze zone betekent dat je het cardiovasculair systeem, werking van hart en bloedvaten, aan het verbeteren bent.

Hartslagzone 4 — Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 80 en 90% van de maximale hartslag. Wanneer je hartslag deze waarden bereikt ben je bezig met een zware fysieke inspanning, je ademhaling wordt ook moeizaam. Het lichaam gaat over van de aerobe naar de anaerobe fase waarbij overmatig melkzuur wordt geproduceerd. Dit zal leiden tot verzuring en verkramping van de spieren. Door regelmatige training kun je de drempel tussen de aerobe en anaerobe zone verhogen, en zo jouw maximale prestaties verhogen en verbeteren.

Hartslagzone 5 – Je hartslag haalt nu waarden tussen 90 en 100% van je HR-max. Je bent bezig met een enorme inspanning die ons cardiovasculair systeem onder grotere druk zet. Het is niet aangeraden om lang in deze zone te trainen maar geleidelijk aan zullen jouw uithoudingsvermogen en spierkracht toenemen.

Om te trainen op basis van deze zones is het aangeraden om te sporten met een hartslagmeter. Zorg voor een hartslagmeter waarop je jouw individuele zones kan instellen. Sommige modellen zijn voorzien van een alarm dat een signaal geeft wanneer je een bepaalde zone bereikt.

Agenda

februari 2021
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Corona besmettingen in Bladel

Trainingen en evenementen

 Klik op het logo voor meer informatie.
Trainingen gaan voorlopig niet door.

No-Limits op facebook en instagram

Sponsors

Statistieken

3 bezoekers online
Vandaag: 44 unieke bezoekers
Deze week: 168 unieke bezoekers
Totaal: 62244 unieke bezoekers
 
Baevo